SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir, Nasıl Yapılır?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir, Nasıl Yapılır?

  • 4,864 Kez Okundu
  • Teknoloji
  • 6 Yorum
  • 2015-08-29 23:53:19

Hazırladığımız web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını hepimiz isteriz. Bunun için arama motorlarının web sitemizi sevmesi gerekmektedir. Peki ya arama motorlarına sitemizi nasıl sevdirebiliriz?
İlk önce tanımını kısaca bilmekte fayda var,  Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları tarafından web sayfanızın rahat bir şekilde okunabilmesi ve arama motorlarında yapılan bu sorgularda web sitenizin de görünmesini sağlamak için yapılan bir takım web sitesi optimizasyonudur. Burada ufak bir kavram karmaşası olabilir. Aslında yapılan çalışmalar arama motoru optimizasyonu değil web sitesinin arama motorları için optimize edilmesidir. Ama kelimenin tam olarak karşılığı aşağıdaki şekildedir.

SEO: Search Engine Optimization

         Arama Motoru Optimizasyonu

Tanımının ardından bir kaç başlık altında yazımızı inceleyelim;

  1. - Uygun Bir Alan Adı Seçin

Seo açısından bakıldığında hedef anahtar kelimenizin alan adında yer alması oldukça önemlidir. Örneğin hedef kelimeniz ‘design’ ise ‘webdesign’ olarak alacağınız bir domain size artı puan kazandıracaktır.

  1. - Seo Link Kullanın

Ziyaretçi ve arama motoru botları tarafından kolayca okunabilecek ve anlaşılabilecek url ler kullanın. Örnek olarak

http://www.mucahittopal.com/index.php?kategori=yazilar&yil=2015&ay=08&ad=website

// gibi bir url kullanmak yerine

http://www.mucahittopal.com/website- nedir-nasıl-yapılır.html

// gibi bir link kullanılırsa sizin puanınız artmasına devam sağlayacaktır.
  1. - Anahtar Kelimeleri Düzgün Seçin

​Doğru anahtar kelimeleri seçmek, rekabetin çok yüksek düzeyde olduğu anahtar kelimelerden ilk etapta kaçınmanız faydalı olabilir zira rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde ilk sıralara gelmek oldukça zordur. Anahtar kelimelerinizi yine sitenizin içeriğine uygun ancak rekabetin daha düşük düzeyde olduğu kelimelerden seçmek kısa vadede sizin için daha iyi olur.  Örneğin,Bursa’da faaliyet gösteren bir site tasarım firması için anahtar kelimeniz “tasarımcı Bursa” ya da “Bursa site tasarım” olmalıdır. 

  1. - Özgün Site İçeriği Oluşturun

​Kullanılan makale ve başlıkları bir çok site ile benzerlik göstermemesine dikkat edin ne kadar yeni oluşturulmuş makale  ve orjinal  yazılmış makale olmasına dikkat edin . Ziyaretçinin sorusuna cevap verecek nitelikte ve orjinal içerikte yazılan makaleler size artı puanlar kazandırmaya devam edecektir.

  1. - Kullanıcı Yormayan Tasarım Kullanın

​Kullanıcı web sitenizi ilk açtığında direkt kapamasın istiyorsanız ve uzun sürede durmasını istiyorsanız , göze hoş gelen tasarım ve renkler kullanın kullanıcının sevdiği siteyi arama motorlarıda sever.

  1. - Mobil Uyumlu Tasarımlar Tercih Edin

​Responsive denen her türlü çözünürlüğe uyum sağlayabilen tasarımlar tercih edin aynı siteyi hem masaüstü bilgisayarınızda hem de cep telefonunuzda rahatlıkla gezinebilmeyi sağlayan tasarımlar arama motorlarının çok daha hoşuna gider.

  1. - İçerikle Alakalı Konu Başlıkları Kullanın

​Yazdığınız makale ile alakasız konu başlıkları kullanmayın , kitap okumaktan bahsederken,  deniz kenarında tatili anımsatan bir başlık kullanmayın.

  1. - Konu İle İlgili Etiket Kullanın

​Makaleninizin içinde bulunan kelimeleri özenle seçip içeriği anımsatacak kelimeleri etiket bulutunuza ekleyin.

  1. - Site İçi Link Kullanın

​Link oluştururken, “buraya tıklayınız” şeklinden bağlantılardan kaçının. Bu bağlantılar SEO açısından uygun değildir.  Bunun yerine,  örneğin;  ‘Arama nasıl yapılır’,‘Seo nedir’ şeklinde bir yazıdan bağlantı verebilirsiniz. Bu tip linkler Seo açısından daha faydalı olacaktır.

  1. - Tüm Resimlere "alt" Etiketi Uygulayın

​Arama motorlarının fotoğraflara baktığında ne olduğunu anlaması ve tanıması için sizin yol haritası çizmeniz gerekir. Bunun içinde resimlere alt=”” kodunu oluşturmanız yeterlidir. Bu sayede Arama motorlarında ön sıralara yükselmeniz kolaylaşacaktır.

  1. - Kopya İçerikten Kaçının

​Google  aynı içeriğe sahip farklı sayfalar barındıran sitelere karşı çok katıdır ve bu tip siteleri gözünü kırpmadan cezalandırır. Bu durum kopya içeriğin, aynı sitenin farklı sayfalarında ya da farklı sitelerde yer alması açısından bir farklılık oluşturmaz. Eğer tümüyle birebir aynı içerik farklı sayfalar üzerinde yer alıyorsa, Google tarafından arşivine en son dâhil edilen web sitesi cezalandırılır.

  1. - Robots.txt Kullanın

​robots.txt dosyası salt metin tabanlı bir dosya olmasına rağmen yapabildikleri açısından oldukça güçlüdür. Bu dosya aracılığı ile sitenizdeki belirli bir klasör altındaki dosyalara, tüm arama motorlarının erişimini engelleyebilir, ya da sadece istediğiniz arama motorlarını engelleyebilirsiniz.

  1. - Site Haritası Oluşturun

​Site haritası (sitemap) adı verilen dosyalar, sitenizdeki tüm sayfaların adreslerinin yer aldığı metin tabanlı bir dosyadır ve arama motorlarının sitenizdeki linkler aracılığı ile erişmesinin mümkün olmadığı sayfaların var olması durumunda kullanılır. Ziyaretçileriniz için HTML tabanlı bir site haritası ve arama motorları için de XML tabanlı bir site haritası oluşturmanız önerilir. Eğer mümkünse de bu her iki dosyaya site üzerinden link vermeniz tavsiye edilir.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1">
 <url>
   <loc>http://mucahittopal.com.tr/seo-nedir/</loc>
 <image:image>
     <image:loc>http://mucahittopal.com.tr/seo.jpg</image:loc>
 </image:image>
 <image:image>
     <image:loc>http://mucahittopal.com.tr/seo-analizi.jpg</image:loc>
 </image:image>
 </url> 
</urlset>
  1. - Frame Kullanmaktan Kaçının

​Eğer çerçeve içerisindeki sayfalardan birisi arşivlenirse, o sayfaya arama motorları üzerinden gelen bir kişi, o sayfayı içeren çerçevelerden oluşan sayfayı göremeyeceğinden, sitenizin içerisinde gezinmesi oldukça zordur. Kesinlikle ama kesinlikle kullanmanız gerekmediği sürece frame kullanmayın.

  1. - Google Araçlarını Kullanın

​Google Analytics ve Google Webmaster Araçları gibi sistemleri kullanarak sitenize gelen ziyaretçilerin profilini çıkarabilir, onların hangi anahtar kelimeler üzerinden geldiğini ve hangi sayfalarda daha çok zaman geçirdiğini görebilirsiniz. Bu tip verileri kullanarak sitenizin genelinde düzenlemeler yapabilirsiniz.

  1. - Makalelerinizi Sosyal Platformlarda Paylaşın

​En basitinden Facebook, Twitter vb. gibi platformlarda site linkinizi vererek paylaştığınız makaleleriniz arama motorları tarafından çok daha hızlı farkedilir ve indekslenirsiniz.

  1. - Gereksiz Kod Kullanmaktan Kaçının

​Burada iki şeyi kastediyorum aslında. İlki, JavaScript ve CSS dosyalarınızı ayrı dosyalar altında tutun ve sayfanız üzerinden o dosyaları çağırın. Arama motorlarının gönderdiği örümceklerin bu kodlarla hiçbir işi olmaz, bu sebeple de bu kodları sayfanızın çekirdek kodundan kaldırmanız önerilir.

  1. - Hile Yapmaktan Sakının

​Öyle ya da böyle bir şekilde hile yaparsanız ve arama motorları er ya da  geç hilenizi farkederse ki ederler hiç bir seo nun faydasını göremez olursunuz. Kısaca banlanırsınız.

  1. - Sitenizin Hızlı Açılması İçin Gerekli Ayarları Yapın

​Kullandığınız görsel içerik olsun kodladığınız site dosyaları olsun css,js,html gibi dosyaların mutlaka optimize edilmesini sağlayın , resimlerin boyutlarını düşürün, dosyaları sıkıştırın ve kesinlikle önbellekleme yapın.

  1. - Aşağıdaki Örnek Sitelerde Sitenizi Taratarak Eksiklerinizi Giderin.

 

Evet son olarak sitelerde taradığınız web sitenizin eksiklerini de giderdiğinizde oldukça faydasını göreceğinizden emin olabilirsiniz.

İyi Çalışmalar. Kolay Gelsin...

seslisohbet
@seslisohbet demiş ki ;

sesli sohbet ve sesli chat sitelerine bilgi buda ladım ellerine sağlık çok güzel olmuş teşekkürler

Faith
@Faith demiş ki ;

Great Article! Very useful

Ahmet altun
@Ahmet altun demiş ki ;

Bilgiler için teşekkürler. Okuyucular için alternatif "seo uyumlu içerik" nasıl oluşturulur bilgisine ek olarak

https://www.eniyiseo.com/seo-uyumlu-icerik-nasil-hazirlanir/

yazıyı okuyabilirsiniz.

tablet adam
@tablet adam demiş ki ;

Thanks you very much for sharing this post

seo rendesi
@seo rendesi demiş ki ;

Bilgiler için teşekkürler. Okuyucular için alternatif "seo uyumlu içerik" nasıl oluşturulur bilgisine ek olarak

ravi
@ravi demiş ki ;

Thank you for your information Positive Mind Therapies.

You can also visit our website for new science projects. https://schoolscienceexperiments.com/school-science-projects-hydraulic-lift-model

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?

    Sponsor Reklamlar
    Son Yorumlar
    Etiket Bulutu
    C#PopupFormOtomatikProgramBaşlatmaBaşlangıçBasitEkran Koruyucuc#ekran görüntüsümail göndermeexedllbirleştirmekIL MergePhpMSSQL BAĞLANTIGerçekIPRealTextBinaryConvertÇalışmaSüreHesaplamakBulmakCssjQueryHtmlScroll TopYukarı ÇıkOnMinimizeControlBoxSimge DurumunaKüçültInternetGetConnectedStateİnternetBağlantıKontrolŞifre MatikPassword GeneratorHash ŞifrelemeMD5SHA1SHA256SHA384SHA512Asimetrik ŞifrelemeRSASimetrik ŞifrelemeKriptoŞifrelemeAlgoritmaDESRC2RijndaelTripleDESKeyLogKlavye DinleTuş YakalamaGlobal HookDialogResultÇıkış MesajıUyarı MesajıFormClosingMySQLConnector/NetKullanımSoruCheckBoxListViewÇoklu SilmebiosdramexploitkontrolgüvenlikinteljavascriptrowhammerscriptPHPAdmin PanelResponsiveXtbadminFreeÜcretsizWifiWirelessKeysŞifreAnahtarPasswordKablosuz AğDepolamaŞifreler NeredeKablosuz ŞifreAndroidTelefonNasılYazılırProgramlama DiliHesap MakinesiSEONedirNasıl YapılırAnalizGoogleLinkÖzgünMobilKonuResim Robots.txtSite MapŞifreli GirişŞifreli FormŞifre KoymaŞifreli AçılışCompilingDebuggingDerlemeKarma ModMixed ModeApp.ConfigKurbanBayramMübarek OlsunBlogScriptYonetimAdminPanelText EditorMSHTMLEditorYazıDüzenleyiciEasyAppKolayUygulamaÇalıştırmaAkıllı TelefonKlavyeiOSKeyboardEl YazısıCalculatorMyScriptHand WritingDosya YöneticisiFile ExplorerFTPBluetoothRootTask ManagerGörev YöneticisiSystemTargetWeb Application PentestErrorShowHideHataGösterGizlePDOSelectInsertUpdateDeleteConnectSeçimEklemeSilmeGüncellemeMsSQLVeritabanıÇeviriçiDatabaseConverterDbConvertMaskeli IPGerçek IPTarayıcı Tespitİşletim Sistemi TespitTekil Ziyaretçi BilgileriAktif Ziyaretçi BilgileriZiyaretçi SayacıVirüsTemizlemeFirewallServiceSecurityServiceTimeServicePentestGüvenliksızma TestiuniscanwindowslinuxperlDosyaKlasörListelemekFileFolderListInternetDownloadUploadSpeedMonitorServisMsconfigStartupRunServiceIOSMatematikDenklemÇözümKameraKablosuzinternetHotspotPaylaşımAyarlarKaliLinuxSharedTerminalÖsymDuyuruTimeTimeZoneDateZamanTarihdate()time()FreelancerSerbestÇalışanJobsİşlerWebSiteVersionSürümGeçişUbuntuSunucuApachephpinfo()phpversion()FonksiyonHerseyiKopyalacopyallcopySızma TestiSQLMapWindowsPython810HotSpotWi-FiWlannetshhostednetworkAutoWlanJsGeri SayımTextAreaOtomatik KayıtSayacSaniyeCountDownXtbadminV2AjaxJavaScriptNumaraFormatPhoneNumberFormatTelefonNumarasıDebuggerDetectUnpackerDisassemblerSecurityReverseEngineeringAlgorithmMacDKHOSCTFCapture The FlagForensicTriviaIntelligenceCRC32CRYPTPASSWORD_HASHWin10StoreMağazaMicrosoftReInstallWSLPowerShellPOSTCyberSiberAdli BilişimHackerUSBCDLiveToolsBruterNmapMSSQL ServerMS SQL ExpressMS AccessOracleIBM DB2SybaseInterbaseInformixExceldBase DbfVisual FoxProMySQLConnectionŞifreleri BulCMDLaZagneEthernetTuxCutNetCutNetKillPerformansCronTabCronJobRestartStopStartBashShellWireSharkFlagUSOMBTKBase64QRÇözümlerWriteUpWrite-UpFinalReconOSINTToolScannerWebsiteSiber GüvenlikPhishingVPNWannacryMobileDeviceFunctionMobil AlgılaMobil TespitisMobilephp mobilJavascriptYazı EfektKayan YazıText EffectsearchBoxinputclassplaceholdersetIntervalsetTimeoutJSpreventBackwindowpushStatehistoryonloadblock browser back buttonVPN Nediranonimtorucuz ürünucuzurunum.commarket kıyaslaürün kıyaslakıyaslakarşılaştıra101şokhappy centermigroscarrefoursabizim marketkıyasürün fiyatıfiyat kıyaslaucuz fiyatfiyat sorVideoEmbedPlayerVideoIDgetVideoIDIframeCreditCardCard DetectKart AlgılaKart TespitKredi Kartı TespitVisaMastercardAIOpenAIChatGPTYapay Zekaquickchatkrispbeatovencleanvoicepodcastleflairillustrokepatternedstockimgcopymonkeyocoyaunbouncevidyotrymaverickquickchatpuzzlelabssounddrawcleanupresumewordedlookatheresanaiforthatsynthesiadescriptotterinkforall